Jesteś w:

O kawie

Strona w budowie

Sekrety Yerba Mate

Yerba mate to napar z wysuszonych i zmielonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jest ona bogata w tzw. ksantynyny oraz w witaminy
A i C. Ma działanie moczopędne i uśmierza łaknienie, zaleca się ją jako środek wspomagający w kuracjach odchudzających. Ponadto korzystnie wpływa na cały organizm, zwłaszcza na układ nerwowy, wzmacnia ciało i umysł. Dzięki zawartości kofeiny zwalcza senność oraz zmęczenie.

 

Czytaj więcej...

O herbacie

Czarna herbata otrzymywana jest w wyniku czterech procesów: więdnięcia, skręcania, fermentacji oraz suszenia. To właśnie przedostatni etap przetwarzania herbaty decyduje o jej charakterystycznym aromacie i czarnym, lekko czerwonawym kolorze.
Czarna herbata w szerokim stopniu oddziałuje na nasz organizm. Wprawdzie nie jest aż tak zdrowa i dobroczynna jak zielona herbata, ale również ma wiele zalet i korzystnie działa na nasz organizm. Przede wszystkim, liście czarnej herbaty zawierają takie substancję jak tanina, teina i karoten. To teina powoduje to, że czarną herbatą można się obudzić niczym kawą. Poza tym, czarna herbata zawiera witaminy - P, K, B1, B2, PP i witaminę C.
Regularne picie czarnej herbaty poprawia zdolność koncentracji i myślenia, wpływa korzystnie na układ krwionośny, a dodatkowo usprawnia trawienie i ma działanie bakteriobójcze. Pita w ilości do 3 szklanek dziennie pozwala też ochronić organizm przed kamicą żółciową. W czarnej herbacie znajdziemy też związki fluoru, które pomagaj chronić zęby przed próchnicą. Czarna herbata w połączeniu z miodem i cytryną stanowi popularny napój podawany przy przeziębieniach. Czarna herbata działa wtedy głównie napotnie pomagając w wygrzaniu organizmu i zwalczeniu infekcji.
Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty to:

  • yunnan - pochodzi ona z Chin, a nazwa jej wywodzi się z prowincji, uważanej za kolebkę herbaty
  • assam - tradycyjna indyjska herbata o mocnym smaku
  • darjeeling - herbata indyjska, której nie należy mieszać jej z żadnymi dodatkami, gdyż mogłoby to zepsuć jej delikatny smak
  • ceylon - herbata produkowana na Sri Lance o wyrazistym smaku i czerwono-brązowym kolorze

Stewia - naturalny słodzik

Stewia, to najsłodsza roślina na świecie.
Stosowana jest od setek tysięcy lat, jako środek słodzący
i leczniczy. Stewia pochodzi z terenów dzisiejszego Paragwaju, gdzie Indianie Guarani stosowali ją w kuchni oraz leczeniczo na rozmaite dolegliwości, od ponad 1000 lat.
W Europie, o stewii po raz pierwszy usłyszano w 1888 r., gdy botanik Moises Santiago Bertoni „odkrył” ją i opisał.
Obecnie ze stewi wytwarzane są naturalne słodziki. Do ich produkcji używa się ekstraktu z liści tej niezwykłej rośliny. Kilka kropli ekstraktu ze stewii osłodzi dzbanek herbaty.
Jej najwiekszą zaletą jest to, że praktycznie nie ma kalorii. Można ją stosować w dietach odchudzających i zdrowotnych. Można używać liści świeżych, suszonych w całości lub sproszkowanych.

Czytaj więcej...