Jesteś w:

Stewia - naturalny słodzik

Stewia, to najsłodsza roślina na świecie.
Stosowana jest od setek tysięcy lat, jako środek słodzący
i leczniczy. Stewia pochodzi z terenów dzisiejszego Paragwaju, gdzie Indianie Guarani stosowali ją w kuchni oraz leczeniczo na rozmaite dolegliwości, od ponad 1000 lat.
W Europie, o stewii po raz pierwszy usłyszano w 1888 r., gdy botanik Moises Santiago Bertoni „odkrył” ją i opisał.
Obecnie ze stewi wytwarzane są naturalne słodziki. Do ich produkcji używa się ekstraktu z liści tej niezwykłej rośliny. Kilka kropli ekstraktu ze stewii osłodzi dzbanek herbaty.
Jej najwiekszą zaletą jest to, że praktycznie nie ma kalorii. Można ją stosować w dietach odchudzających i zdrowotnych. Można używać liści świeżych, suszonych w całości lub sproszkowanych.

Pierwszym krajem po Paragwaju, gdzie zaczęto uprawiać i używać masowo stewii, była Japonia gdzie w 1970 roku wprowadzono zakazy używania sztucznych słodzików. Poszukiwano więc dobrej alternatywy, Na początku lat 80-tych po dokładnych badaniach, stewia została dopuszczona do używania w przemyśle spożywczym w Japonii.
W kolejnych latach wiele krajów poszło śladami Japonii, a stewia jako substancja słodząca zyskuje wciąż rosnącą popularność.
Dziś stewia naturalnie rośnie prawdopodobnie tylko w Paragwaju, jako gatunek endemiczny w jednym z pasm górskich. Zmiany środowiska naturalnego bardzo ograniczyły zasięg jej występowania. Stewię do produkcji żywności i innych preparatów pozyskuje się z plantacji. Zbiór pędów przeprowadza się zazwyczaj trzy razy do roku. Uprawa najlepsze wyniki przynosi w ciepłych i wilgotnych miejscach. Uprawie się ją np. w Paragwaju, Brazylii, Chinach. W naszym klimacie, w małych ilościach, można hodować stewię w doniczkach.

Stewia jest bezpieczna dla zdrowia.

Stewia ma nie tylko właściwości smakowe i słodzące, ale także lecznicze. Nie wykazano też skutków ubocznych jej stosowania. FDA, EFSA, Schweizer Bundesamt i inne międzynarodowe uznane organizacje kontrolujące żywność potwierdziły, że stewia jest bezpieczna dla zdrowia. W miejscach gdzie stewia jest powszechnie stosowana od setek (Ameryka Południowa) i dziesiątek lat (Azja), także nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych jej stosowania. Wyniki badań opublikowane na kongresie Międzynarodowej Federacji Diabetycznej mówią, że regularne przyjmowanie stewii, nawet w niewielkich ilościach, normalizuje poziom cukru we krwi, bez żadnych skutków ubocznych. Ze względu na silne działanie przeciwbakteryjnie stewia okazuje się bardzo przydatna w leczeniu skaleczeń, trudno gojących się ran czy oparzeń. Jest także polecana w leczeniu przeziębień i nawracających infekcji. W jej składzie znajdziemy selen, cynk oraz wit. C.

Właściwości stewii:

  • jest bakteriobójcza
  • mogą jej używać chorzy na fenyloketonurię
  • nie ma wpływu na indeks glikemiczny organizmu - jest polecana dla diabetyków
  • nie powoduje próchnicy i nie niszczy zębów tak jak cukier, dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu ma korzystny wpływ na dziąsła, hamuje wzrost płytki nazębnej
  • stosowana jest do zwalczania uzależnienia od tytoniu i alkoholu

Stewia jako środek spożywczy jest dopuszczona do obrotu w Unii Europejskiej od 1 grudnia 2011. Dotąd w UE we Francji od 2009 roku było czasowe pozwolenie na sprzedaż żywności zawierającej jeden ze składników stewii - rebaudiozyd A. Na całym świecie ponad 150 milionów ludzi używa stewii w codziennej diecie do słodzenia napojów i potraw.

Bezkaloryczna dieta pełna słodyczy

W 100 g cukru białego lub trzcinowego jest około 400 kalorii. Lubimy jeść słodycze choć powszechnie wiadomo, że cukier jest jednym z największych sprawców otyłości. Ze względu na to, że stewia może być bezpiecznie stosowana przez osoby otyłe, chorujące na cukrzycę i dzieci, prognozuje się, że w przyszłości stewia może stać się główną substancją słodzącą na rynku spożywczym.
Jak schudnąć nie odmawiając sobie słodkości? Stewia może zastąpić cukier do słodzenia kawy czy herbaty, ale także może być wykorzystywana w kuchni. Praktycznie w każdym przepisie można zastąpić wysoko kaloryczny cukier słodzikiem z liści stewii. Używać jej do ciast, soków, przetworów, słodkich zapiekanek czy kompotów. Oznacza to rewolucję w odchudzaniu - podczas długotrwałej diety najtrudniej wszak odmówić sobie słodyczy.
Tymczasem stewia nie tylko nie posiada kalorii, ale także jest zdrowa i bezpieczna nawet dla tych, którzy ze względów zdrowotnych nie mogą używać cukru. Praktycznie każdą dietę można wzbogacić słodyczą z liści stewii. Słodzik ze stewii, w przeciwieństwie do wielu słodzących substancji chemicznych, jest odporny na wysokie tempretaury - nawet do 200 stopni. Można więc stosować go do wypieków. Jednak działanie bakteriobójcze proszku sprawia, że nie uda się słodzone stewią ciasto drożdżowe – po prostu nie urośnie.
Stewia nie ulega fermentacji. Można ją długo przechowywać i jest do nabycia w naszym sklepie (Stewia w proszku oraz Stewia w tabletkach).

(źródło:www.stewia.com.pl)