Czarna herbata otrzymywana jest w wyniku czterech procesów: więdnięcia, skręcania, fermentacji oraz suszenia. To właśnie przedostatni etap przetwarzania herbaty decyduje o jej charakterystycznym aromacie i czarnym, lekko czerwonawym kolorze.
Czarna herbata w szerokim stopniu oddziałuje na nasz organizm. Wprawdzie nie jest aż tak zdrowa i dobroczynna jak zielona herbata, ale również ma wiele zalet i korzystnie działa na nasz organizm. Przede wszystkim, liście czarnej herbaty zawierają takie substancję jak tanina, teina i karoten. To teina powoduje to, że czarną herbatą można się obudzić niczym kawą. Poza tym, czarna herbata zawiera witaminy - P, K, B1, B2, PP i witaminę C.
Regularne picie czarnej herbaty poprawia zdolność koncentracji i myślenia, wpływa korzystnie na układ krwionośny, a dodatkowo usprawnia trawienie i ma działanie bakteriobójcze. Pita w ilości do 3 szklanek dziennie pozwala też ochronić organizm przed kamicą żółciową. W czarnej herbacie znajdziemy też związki fluoru, które pomagaj chronić zęby przed próchnicą. Czarna herbata w połączeniu z miodem i cytryną stanowi popularny napój podawany przy przeziębieniach. Czarna herbata działa wtedy głównie napotnie pomagając w wygrzaniu organizmu i zwalczeniu infekcji.
Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty to: